Medical Taping

Een van de belangrijkste effecten van Medical Taping is pijndemping door drukvermindering en circulatieverbetering. Na een weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling die een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd. Hierdoor neemt de druk op de pijnreceptoren toe.
Het lichaam vertaalt dit als pijn. De liftende werking van de tape geeft een drukvermindering in het getroffen gebied waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af waardoor de ervaren pijn onmiddellijk vermindert.

Medical Taping is ‘de omgekeerde wereld’ van sporttape. Conventionele (witte) sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging in weefsels waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperkt worden. Dit heeft een vertragende werking op het herstel. Daar komt bij dat langdurige, gedeeltelijke of totale immobilisering van spieren of gewrichten blijvende samentrekking, verkorting en verschrompeling van weefsels en spieren veroorzaakt. Hierdoor is een (fysiotherapeutische) behandeling nodig om te revalideren van de toegepaste behandelmethode.

Met Medical Taping wordt het fysiologisch bewegen ondersteund. Hierdoor wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Anders gezegd, de tape ondersteunt precies dat wat het lichaam onder optimale omstandigheden zou doen zo snel mogelijk van het opgelopen letsel te herstellen. Door met verschillende technieken te tapen kunnen diverse weefsels op verschillende manieren beïnvloed worden.

Ontmoet de fysio

Alle therapeuten bij Fysio voor u zijn gespecialiseerd in Medical Taping.
U kunt terecht bij Nathalie, Patrick, Stefan en Thomas.