Dry Needling

Dry Needling is een nieuwere behandelmethode van de fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry Needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.
Dry Needling is geen accupunctuur. Waar bij accupunctuur meridianen (energiebanen volgens Chinese geneeskunde) worden aangeprikt, prikt de Dry Needling therapeut in triggerpoints.
Dry Needling wordt vanuit de fysiotherapie aangeboden en vergoed.

Triggerpoint

Een triggerpoint is ‘een knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.
Triggerpoints kunnen zich uit in:
– pijn/ stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders op afstand
– bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
– verminderde kracht in betrokken spier(en)
– pijnontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen
– tintelingen in arm/ been, hoofdpijn, duizeligheid

De behandeling

Allereerst zal de fysiotherapeut aan de hand van een gesprek en lichamelijk onderzoek uw klachten in kaart brengen. Tijdens dit lichamelijk onderzoek zal de therapeut op zoek gaan naar triggerpoints in spieren die uw klachten kunnen veroorzaken. Mochten deze aanwezig zijn wordt er overgegaan naar een behandeling door middel van Dry Needling.
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet.
Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Ontmoet de Fysio

Ons team is samengesteld uit enthousiaste fysiotherapeuten met ruime ervaring en up-to-date kennis. Voor Dry Needling kunt u terecht bij Thomas.